Guide: Hvad er en go-to-market (GTM) strategi? 

Joakim Steenfos

15 feb, 2024

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Guide: Hvad er en go-to-market (GTM) strategi? 

En go-to-market strategi, også kendt som en GTMstrategi, er en plan for, hvordan man som virksomhed kommer ind på et marked eller vinder mere af et marked.

I denne guide kommer vi ind på, hvad en go-to-market strategi er, og hvordan du laver og implementerer en GTM-strategi i din virksomhed. Helt konkret kigger vi på:

  • Hvad er en go-to-market (GTM) strategi?
  • Vigtige elementer i en go-to-market plan
  • 6 råd til jeres go-to-market strategi
  • Hvilken GTM-strategi skal du gå med?
  • Sådan kommer du i gang med din GTM-strategi
  • Optimer jeres produktlancering med Radiant

Hvad er en go-to-market (GTM) strategi?

En go-to-market (GTM) strategi er en plan, der styrer lanceringen af et nyt produkt, tjeneste eller brand på et marked. Planen er afgørende for at introducere og positionere produktet, tjenesten eller brandet og sikre virksomhedens succes på det valgte marked.

Når man udarbejder en go-to-market strategi, er det helt essentielt at have et stort kendskab til markedet, konkurrencen, og hvordan kunderejsen ser ud – med andre ord skal man opstille en markedsanalyse.

En GTM-strategi er ikke blot en marketingplan; den forbinder produktudvikling, salg, marketing og kundeservice i en sammenhængende tilgang, der skal gennemføres med omhyggelighed og nøjagtighed.

Det er denne strategi, der definerer, hvordan I når ud til kunderne og kommunikerer værdien af produktet, og hvilke salgs- og distributionskanaler der skal anvendes. Den skal skræddersyes til at afspejle produktets enestående værditilbud og virksomhedens overordnede forretningsmål.

Til højre ses et eksempel på en go-to-market strategi, hvor man først laver en markedsanalyse, herunder en konkurrentanalyse og en segmentering. Dernæst sammensætter man sine USP’er og differentierer sig fra konkurrenterne. Efterfølgende laver man et udkast til hvilke kanaler, man kigger ind i, hvorefter det hele testes, og der bliver lavet feedback til strategien. Til sidst har man sin go-to-market strategi færdigudviklet.

Go to market strategi proces
Go to market strategi proces

Vigtige elementer i en go-to-market plan

Et nyt studie fra McKinsey viser, at hvis man har styr på nedenstående 4 “dominobrikker”, som de kalder det, så øger det afkastet på ens GTM-strategi med 20%.

I artiklen beskriver de, hvordan man:

  1. Centraliserer kommercielle processer for at få indsigt – dette kan du f.eks. gøre med HubSpot
  2. Har en agil tilgang til sin go-to-market strategi, der blandt andet indeholder en omnichannel strategi
  3. Forbedrer processer med automatiseringer og AI til salg
  4. Uddanner kollegaer i den nye strategi

Med disse 4 “dominobrikker” har du altså større mulighed for at skabe en vellykket GTM-strategi.

Ovenstående er noget, man arbejder med i enhver go-to-market strategi. Ligeledes skal man også altid sikre, at nedenstående er opfyldt:

  • En brugbar segmentering; hvem er kunden, og hvad karakteriserer dem?
  • Forstå kundens købsrejse; hvilke touchpoints påvirker beslutningsprocessen og købsadfærden?
  • Definition af værditilbud; hvordan differentierer dit produkt sig fra konkurrenterne, og hvilken unik værdi tilbyder det?
  • Etablering af salgs- og distributionskanaler; hvilke veje er mest effektive for at nå kunden og levere værdi?
  • Fastsættelse af KPI’er og succesmål; dette er afgørende for at måle effektiviteten af din GTM-strategi og foretage justeringer – her kan i bruge et dashboard til at holde øje med disse KPI’er.

Alle elementer er helt centrale. Selvfølgelig vil nogle vægtes højere end andre, men alligevel er det hele noget, I bør overveje internt.

6 råd til jeres go-to-market strategi

Med erfaring inden for udarbejdelse af go-to-market strategier for en lang række virksomheder har vi samlet de bedste råd til dig lige her.

1. Analyser det nye marked

For at få succes med jeres GTM-strategi er det afgørende at lave en analyse af det marked, som I sigter efter at komme ind på. Det er i denne analyse, I kortlægger alt fra konkurrencen til målgruppen og hvilke regulative regler, der evt. kan påvirke lanceringen af jeres produkt.

Læs mere om markedsanalyse

2. Lav en ny segmentering af det nye marked

Der er ingen garanti for, at I arbejder med de samme stakeholdere på det nye marked, som I har arbejdet med før.

Et konkret eksempel er forskellen på afdelinger i forskellige lande. USA har f.eks. andre afdelinger med andre ansvarsområder, end man har i EU – disse forskelle kan også findes mellem Øst- og Nordeuropa.

Læs mere om segmentering

3. Bevar jeres unikke fordele

I har måske nogle bestemte USP’er på et marked, men det er altså ikke sikkert, I har de samme USP’er på det nye marked.

Det kan være, der er andet, som er relevant på dette marked, men det kan også være, at konkurrenterne har de samme fordele som jer. Derfor er I nødt til at sikre, at I bevarer jeres unikke fordele på det nye marked.

4. Få hjælp fra eksperter

Når man skal prøve noget nyt, der har så stor betydning som en go-to-market strategi, er det helt essentielt at søge hjælp.

Du kan med fordel søge eksperthjælp hos:

  • Ambassaden i det pågældende land
  • Andre danske virksomheder i det pågældende land
  • Eksperter, som specialiserer sig inden for go-to-market strategier

Hos Radiant kan vi med udgangspunkt i erfaring og best practices præsentere dig for de udfordringer og muligheder, som du skal være opmærksom på.

5. Få styr på sproget

Hvis I har et fysisk produkt eller en software med manualer, guides og templates, skal I sikre, at sproget er i overensstemmelse med sproget på det marked, I vil ind på. Ligeledes er det selvfølgelig altid en god idé at oversætte jeres hjemmeside, så den er klar til brugere fra det nye land.

Når det kommer til manualer, skal I være ekstra opmærksomme på at få 100% styr på det, så brugeroplevelsen er i top fra starten.

6. Opvarm markedet, før salg begynder

Det er en god idé at begynde med annoncering på det nye marked for at få en form for feedback på budskaber, før I begynder at sælge. Det er trods alt billigere at teste af med annoncer, end det er med mandetimer.

Ved at annoncere til det nye marked kan du 1) se hvilke budskaber, som appellerer bedst til målgruppen, og 2) opvarme markedet, så det bliver nemmere for salg at gå i gang.

Her kan du f.eks. gøre brug af Audiences i HubSpot, så du kan annoncere til præcis de rigtige personer eller virksomheder. På den måde er du sikker på, at de rigtige personer ser dine annoncer. Du kan se, hvordan du gør, i denne guide.

Hvilken GTM-strategi skal du gå med?

Der findes forskellige GTM-strategier, som hver især har forskellige fordele og ulemper. Herunder kan du se nogle af de strategier, I bør overveje.

Innovation af nye produkter

Er I eksperter inden for et område, og har I innoveret et nyt produkt, så kan det være en stærk GTM-strategi at bygge på.

Innovation fører til fordele og smartere løsninger. Det er dog dyrt at innovere, og hvis det er en helt ny teknologi, tager det også tid at uddanne markedet i dette. Det er derfor meget vigtigt, I bruger god tid på jeres GTM-strategi og søger hjælp, når I har brug for det.

Priskonkurrence

Er I billigere end alternativet, og kan tilbyde en god pris uden at gå på kompromis med kvaliteten? Så har I en stor fordel i jeres go-to-market strategi.

At kunne tilbyde en billigere løsning er en af de stærkeste USP’er, man kan komme med – især hvis det ikke går på kompromis med kvaliteten.

Digital marketing

Har I stærke ressourcer inden for digital marketing, herunder SEO og paid ads, kan I også benytte disse ressourcer til at komme ind på et nyt marked. Ved at erobre relevante søgeord på det nye marked kan I hurtigt samle relevant trafik, som I langsomt begynder at konvertere over til kunder eller leads til salg.

Dette er helt konkret tre forskellige go-to-market strategier, som I kan gå med, hvis I overvejer at ekspandere til nye markeder.

Læs mere om digital marketing

Sådan kommer du i gang med din GTM-strategi

At iværksætte en go-to-market (GTM) strategi kræver stor koordinering på tværs af organisationen. Det er vigtigt at alle i virksomheden er opmærksomme på, hvad målet er, og hvordan I skal kommunikere det.

Kerneelementerne i implementeringsfasen omfatter udrulning af marketingmateriale, træning af salgsteamet og opsætning af kundeservicestrukturer. Det betyder altså at salg, marketing og kundeservice skal have tid til at forberede sig på dette. 

Det er essentielt at komme med feedback tidligt i processen for at indsamle kundefeedback og markedsindsigter. Disse indsigter kan så anvendes til at forbedre jeres go-to-market strategi, justere markedsføringsbudskabet og forfine salgsprocessen. 

For at sikre succesfuld implementering skal der være en dedikeret GTM-ledelse, der overvåger fremgangen mod de fastsatte KPI’er og mål. Løbende rapportering og evalueringer skal foretages for at identificere eventuelle flaskehalse og sikre, at strategien forbliver i tråd med virksomhedens overordnede mål og vision.

Optimer jeres produktlancering med Radiant

Hos Radiant er vi eksperter i B2B-salg og i at hjælpe virksomheder med at komme ind på det Dach og det Nordiske marked. I skrivende stund hjælper vi mere end 20 virksomheder med at vækste gennem eksekvering af salg eller optimering af processer i deres HubSpot.

Vi løser vækstproblemer gennem eksekvering af salg – også kendt som sales as a service – eller ved at optimere processer gennem HubSpot as a Service.

Slide

Mød nogle af vores Go-To-Market eksperter

Go To Market ekspert Christoffer

Christoffer Tofte

Christoffer har mange opgaver inden for Go-To-Market strategier herunder:

  1. Forståelse af salgsproces fra lead til deal samt identificering af optimeringer heri
  2. Opbygning af målrettede kampagner
  3. Håndtering og styring af pipeline
  4. Opbygning og anvendelse af salgsplaybook med best practice for hele salgsprocessen

Læs mere om Christoffer

Go To Market ekspert Kasper

Kasper Bjerggaard

Kasper har indgående erfaring med salg indenfor B2B salg på tværs af vertikalerne; Finance, Professional Services, Tech og SaaS. Kasper herunder erfaring med Go-To-Market strategier og hjælper virksomheder med at lykkes i Norden og Dach regionen.

Læs mere om Kasper

Har du nogle spørgsmål, eller vil du høre hvordan Radiant kan hjælpe dig?

Kontakt os i dag og hør hvordan vi kan booste dit salg eller optimere jeres salg, marketing og CS i HubSpot

Lignende webinarer

Måske er du også interesseret i…